O Sadece Dünyanın Değil Gezegenin ‘En Pahalısı’! Gramı 1 Milyar Dolar, Ömrü 22 Dakika

Dünyanın En Pahalısı: Tüm Ömrü 22 Dakika!

Bazen aklına gelir insanın. Acaba “Dünyada en pahalı olan nedir?” diye… Buna herhalde birçok yanıt verilebilir. Üzerinde hemfikir olunan kimi nesnelerin, kullanım araçlarının fiyatına ilişkin tahminler yapılabilir. Elementler için bu ne kadar söylenir bilinmez, ama nadir görülen kimi elementlerin fiyatları şaşırtıcı geliyor.

Kimyasal elementler etrafımızda gördüğümüz her şeyin yapı taşlarıdır bilindiği gibi. Demir, gümüş ve altın da dahil olmak üzere 94’ü doğal olarak oluşan 118 tanınmış element vardır, diğerleri ise sentetiktir, bunların bazı örnekleri küriyum ve kaliforniyumdur.

GEZEGENİN EN PAHALI ELEMENTİ

Bunlar arasında bulunan bir element var ki gezegendeki en pahalı element kabul ediliyor: Francium.

Francium, 1939 yılında Marguerite Perey tarafından aktinyum-227’nin radyoaktif bozunmasını araştırırken keşfedilmiş. Keşif Paris’teki Curie Enstitüsü’nde gerçekleşmiştir. Element adını keşfedildiği ülke olan Fransa’dan almaktadır.

ÖMRÜ 22 DAKİKA… GRAMI 1 MİLYAR DOLAR

Nadir bulunması ve istikrarsızlığı nedeniyle ticari olarak francium kullanımı yoktur. Sadece araştırma amaçlı kullanılmaktadır. Tüm ömrü 22 dakika olan bu az rastlanır elementin bir gramı tam 1 milyar dolar. Bu kadar pahalı olmasının nedeni bu elementin görülebilen herhangi bir miktarının derhal buharlaşacağı anlamına gelir.

Ancak fransiyumun oldukça reaktif bir metal olarak ortaya çıkacağı varsayılmaktadır.
Bu elementin şimdiye kadar laboratuvarda üretilen en büyük miktarı 300.000’den fazla atomdan oluşan bir kümeydi. Eğer birisi bundan bir gram satın almak isterse, en az birkaç milyar dolar ödemeyi göze almalıdır. Gerçi hiç kimse dakikalar içinde yok olacak ve hiçbir pratik kullanımı olmayan bir şey için milyarlarca dolar ödemek istemez.

Francium, atom numarası 87 ve sembolü Fr 1 olan oldukça radyoaktif bir elementtir. Astatinden sonra doğal olarak oluşan en nadir ikinci element olarak biliniyor. 1. Kalsiyum bu kadar nadirdir çünkü doğal ve yapay formlarında çok fazla bulunmaz 2. Yerkabuğunda herhangi bir zamanda 200-500 gram kadar az miktarda frankiyum bulunduğu tahmin edilmektedir.

Kalsiyumun nadir bulunması, elektronlarının çekirdeğe olan uzaklığına ve atom numarasına bağlanabilir. Nadir olması nedeniyle, fransiyumu incelemek isteyen bilim insanları önce onu nükleer reaksiyonlarda yaratmak zorundadır.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir