Netanyahu’ya kötü haber: Akla Yatkınlık Yasası iptal edildi

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, yüksek mahkeme, 15 hakimden 8’inin karşı oyuyla “akla uygunluğun sınırlandırılması” yasasının iptaline karar verdi.

AKLA YATKINLIK YASASI

“Akla uygunluk standardı” şeklinde ifade edilen hukuki terim, hükümetin aldığı bir kararın makul görülmediği durumlarda yüksek mahkemeye bu kararı bozma yetkisi veriyor.

Buna göre, “akla uygun olmayan” bir karar, “kamu yararını yeterince dikkate almadan orantısız bir şekilde siyasi çıkarlara odaklanan karar” olarak tanımlanıyor.

Mecliste çoğunluğu oluşturan koalisyon hükümeti, yargı düzenlemesine karşı büyüyen siyasi ve toplumsal muhalefete ve kitlesel protestolara rağmen bu yasayı 24 Temmuz’da meclisten geçirmişti. Yasa, protesto etmek amacıyla oylamaya katılmamaya karar veren muhalefetin yokluğunda 120 üyeden 64’ünün çoğunluğuyla onaylamıştı.

Hükümet, bu yasa değişikliği ile yüksek mahkemenin hükümetin kararlarını bozma yetkisini elinden almıştı.

Anayasası bulunmayan İsrail, yarı-anayasa niteliğindeki 13 maddelik “Temel Kanunlar” ile yönetiliyor. Tasarının yasalaşmasından önce İsrail yargısı, hükümetin kararlarını, “Temel Kanunlara” aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahipti.

EYLEMLER AYLARCA SÜRDÜ

Yasa tasarısı görüşülürken İsrail’de binlerce kişi, yargı reformu paketine karşı aylarca süren eylemler düzenledi. Akla Yatkınlık Yasası’na karşı olan kişiler “sistem değişikliği yapıldığı, İsrail’in demokratik yapısına darbe vurulduğu, bu nedenle düzenlemenin Mecliste salt çoğunlukla kabul edilerek yargı denetiminden muaf tutulamayacağı” değerlendirmesinde bulunuyordu.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir