KADEM, New York’ta ‘Yapay Zeka ve Kadın’ sorunlarını gündeme taşıdı

Yapay Zeka ve Kadın Hakları Üzerine BM Panelinde Tartışıldı

KADEM’in Birleşmiş Milletler binasında gerçekleştirdiği panelde, yapay zekânın kadın erkek eşitliğine etkisi, algoritmik önyargılar, teknoloji sektöründeki kadın temsiliyeti gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. Panelde yapay zekânın kadın haklarını destekleyici ve güçlendirici bir şekilde nasıl kullanılabileceğine dair çözüm önerileri ortaya konuldu.

Yapay Zekâ ve Kadın: Zorluklar ve Fırsatlar Panelinden Öne Çıkanlar

KADEM’in ev sahipliğinde düzenlenen “Yapay Zekâ ve Kadın: Zorluklar ve Fırsatlar” başlıklı panelde, yapay zekânın sunduğu fırsatlar, içerdiği riskler, kadınların teknoloji alanındaki temsiliyet eksikliği gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. Panelde, mevcut engellerin aşılması için somut öneriler sunuldu.

Yapay Zeka Ayrımcılığı Destekliyor mu?

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, panelin açılış konuşmasında yapay zekânın kadınları dezavantajlı konuma düşüren yönlerine dikkat çekti. Özellikle işe alım, terfi, liderlik seçimleri gibi alanlarda kullanılan algoritmaların kadına yönelik ayrımcılığı beslediğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, yapay zekânın kadın haklarını destekleyici bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.

Kadınların Güçlenmesi İçin Yapay Zekâ Nasıl Kullanılabilir?

KADEM, 2024 yılı Kasım ayında İstanbul’da düzenlediği uluslararası zirvede, yapay zekâ ve kadın konusunu gündeme taşıdı. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, zirvenin sonuç bildirgesinde yer alan çözüm önerilerini paylaşarak kadınların yapay zekâ sektöründe daha fazla temsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yapay zekâ sistemlerinde ayrımcılığı ve stereotipleri ortadan kaldırmak için adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Yapay Zeka Tarafsız Değil

Panelin moderatörlüğünü yapan Dr. Ravza Altuntaş, yapay zekânın toplumsal cinsiyet önyargılarını derinleştirebileceğine dikkat çekti. Yapay zekânın kullanımının adaleti teşvik etmek adına önemli olduğunu belirten Altuntaş, yapay zekânın tarafsız olmadığını ve mevcut eşitsizlikleri derinleştirebileceğini söyledi. Panelde konuşan diğer uzmanlar da yapay zekânın toplumsal cinsiyet dengesini kurmak adına nasıl kullanılabileceği konusunu tartıştılar.

Panelistler Hakkında

Merve Hickok, Yapay Zekâ ve Dijital Politika Merkezi’nin Başkanı ve Politika Direktörüdür. Mahsa Hedayati uluslararası politika uzmanı ve Ceyhun Necati Pehlivan ise teknoloji ve hukuk alanında uzmanlaşmış bir avukattır.

Related Posts

Finlandiya’da orduya ait savaş uçağı düştü

Finlandiya Hava Kuvvetlerine ait bir savaş uçağı, Rovaniemi kentindeki askeri bir alana düştü, öncesinde pilot kendini güvenli şekilde fırlattı.

Trump’ın fonları kestiği Columbia Üniversitesi, 180 kişiyi işten çıkardı

Trump’ın fonları kestiği Columbia Üniversitesi, 180 kişiyi işten çıkardı

Trump, Arap ülkesi müttefikleri için koskoca körfezin adını değiştirecek

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ziyareti sırasında “Basra Körfezi” yerine “Arap Körfezi” adını kullanacaklarını açıklamaya hazırlanıyor. İran’ın sert tepki gösterdiği bu adım, Washington’un Arap müttefikleriyle yakınlaşma hamlesi olarak görülüyor.

İstanbul’un göbeğinde silahlı saldırı: Otomobile kurşun yağdırdılar

İstanbul’da park yerinden çıkan otomobile düzenlenen silahlı saldırı sonucu 1 kişi yaralandı.

Kanada Başbakanı Carney’den Trump’ın “51. eyalet” söylemine tepki: Kanada satılık değildir

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Kanada ABD’nin 51. eyaleti olmalı” söyleminin gerçeklerle örtüşmediğini söyleyen Kanada Başbakanı Mark Carney, “Başkan Trump bir süredir bu konudaki arzusunu dile getirmektedir, ben de her zaman arzu ile gerçeği birbirinden ayırmaya özen gösterdim. Kanada satılık değildir ve asla da olmayacaktır.” dedi.

Pakistan’da terör saldırısı: 7 asker hayatını kaybetti

Pakistan ordusu, Belucistan eyaletinde güvenlik güçlerine ait araca yönelik saldırıda 7 askerin yaşamını yitirdiği bildirildi.