KADEM, New York’ta ‘Yapay Zeka ve Kadın’ sorunlarını gündeme taşıdı

Yapay Zeka ve Kadın Hakları Üzerine BM Panelinde Tartışıldı

KADEM’in Birleşmiş Milletler binasında gerçekleştirdiği panelde, yapay zekânın kadın erkek eşitliğine etkisi, algoritmik önyargılar, teknoloji sektöründeki kadın temsiliyeti gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. Panelde yapay zekânın kadın haklarını destekleyici ve güçlendirici bir şekilde nasıl kullanılabileceğine dair çözüm önerileri ortaya konuldu.

Yapay Zekâ ve Kadın: Zorluklar ve Fırsatlar Panelinden Öne Çıkanlar

KADEM’in ev sahipliğinde düzenlenen “Yapay Zekâ ve Kadın: Zorluklar ve Fırsatlar” başlıklı panelde, yapay zekânın sunduğu fırsatlar, içerdiği riskler, kadınların teknoloji alanındaki temsiliyet eksikliği gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. Panelde, mevcut engellerin aşılması için somut öneriler sunuldu.

Yapay Zeka Ayrımcılığı Destekliyor mu?

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, panelin açılış konuşmasında yapay zekânın kadınları dezavantajlı konuma düşüren yönlerine dikkat çekti. Özellikle işe alım, terfi, liderlik seçimleri gibi alanlarda kullanılan algoritmaların kadına yönelik ayrımcılığı beslediğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, yapay zekânın kadın haklarını destekleyici bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.

Kadınların Güçlenmesi İçin Yapay Zekâ Nasıl Kullanılabilir?

KADEM, 2024 yılı Kasım ayında İstanbul’da düzenlediği uluslararası zirvede, yapay zekâ ve kadın konusunu gündeme taşıdı. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, zirvenin sonuç bildirgesinde yer alan çözüm önerilerini paylaşarak kadınların yapay zekâ sektöründe daha fazla temsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yapay zekâ sistemlerinde ayrımcılığı ve stereotipleri ortadan kaldırmak için adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Yapay Zeka Tarafsız Değil

Panelin moderatörlüğünü yapan Dr. Ravza Altuntaş, yapay zekânın toplumsal cinsiyet önyargılarını derinleştirebileceğine dikkat çekti. Yapay zekânın kullanımının adaleti teşvik etmek adına önemli olduğunu belirten Altuntaş, yapay zekânın tarafsız olmadığını ve mevcut eşitsizlikleri derinleştirebileceğini söyledi. Panelde konuşan diğer uzmanlar da yapay zekânın toplumsal cinsiyet dengesini kurmak adına nasıl kullanılabileceği konusunu tartıştılar.

Panelistler Hakkında

Merve Hickok, Yapay Zekâ ve Dijital Politika Merkezi’nin Başkanı ve Politika Direktörüdür. Mahsa Hedayati uluslararası politika uzmanı ve Ceyhun Necati Pehlivan ise teknoloji ve hukuk alanında uzmanlaşmış bir avukattır.

Related Posts

ABD Başkanı Trump: “Ekonomik büyüme için önce Biden’ın ‘yükünden’ kurtulmamız gerekiyor”

ABD Başkanı Donald Trump, “Büyümenin biraz zaman alacağını” söyleyerek, önce eski başkan Joe Biden’ın yükünden kurtulmaları gerektiğini bildirdi.

ABD askeri gemisi Yunanistan limanına demir attı

ABD’nin Selanik Başkonsolosu Ismail, Kavala Limanı’nın ilk kez bir ABD askeri gemisine ev sahipliği yaptığını duyurdu.

Tutuklanan Ramazan Gülten’in avukatları: ‘Bu kararla hiçbir yurttaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı ortaya konulmuştur’

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten, İBB’ye yönelik 2. dalga operasyonu kapsamında tutuklandı. Gülten’in avukatlarından Hüseyin Ersöz, keyfi olarak verildiğini belirttiği tutuklama kararına itiraz edeceklerini açıkladı.

ABD’den Polonya’ya 1,33 Milyar dolarlık füze satışı

ABD, 1,33 milyar dolar değerinde 400 adet orta menzilli hava-hava füzesi ve ilgili destek ekipmanlarının satışına onay verdiğini duyurdu.

İsveç’te silahlı saldırı: 3 kişi öldürüldü

İsveç’in başkenti Stockholm’ün yaklaşık 60 kilometre kuzeyinde yer alan Uppsala kentinde meydana gelen silahlı saldırıda üç kişi hayatını kaybetti. Polis, olayla ilgili cinayet soruşturması başlatıldığını duyurdu.

İstanbul’da zincirleme kaza

İstanbul Arnavutköy’de iddiaya göre, arıza yaparak yolda kalan TIR, zincirleme kazaya neden oldu. Kazada, altı kişi yaralandı.