Akıllı saatten ölüm saati çıkmadı: Sanık Erzurum-İstanbul arası uçak bileti bakmış

ERZURUM – Erzurum’un Yakutiye ilçesinde 21 Eylül 2023 tarihinde erkek arkadaşı Mohammad Nızar Arnabeh tarafından öldürüldüğü iddia edilen Anastasia Emelianova cinayetine ilişkin davanın ikinci duruşması 27 Mayıs’ta Erzurum 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Cinayetle ilgili hazırlanan bilirkişi raporu dava dosyasına eklendi.

Emelianova’nın ölüm saatinin belirlenmesi için kullandığı akıllı saat bilirkişiler tarafından incelendi. Hazırlanan raporda, Anastasia’nın ölüm saati tam olarak belirlenemedi. Raporda ayrıca, “senkronize edilmiş cihaz üzerinde Anastasia isimli kullanıcı profili ile kayıt oluşturulmuş olduğu ve bilekliğin marka modeli ile eşleştiği görüldü” denildi.

Cihaz üzerinde yapılan incelemelerde nabız hareketlerinde 20 Eylül 2023 tarihinde saat 17.11’de nabzın tamamen kesildiği program kayıtlarından tespit edildi. Ancak belirlenen bu saatten sonra Mohammad Nızar Arnabeh ile Anastasia arasında geçen bir konuşma kaydı da tespit edildi.

SOHBET DİLİ İNGİLİZCE VE RUSÇA

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna göre sohbetler kategorisi altında toplamda 843 adet mesaj içeriği bulundu. Sohbet dilinin İngilizce ve Rusça olması nedeniyle içeriği çözümlenemedi.

Videolar kategorisinde ise toplamda 340 adet video dosyası bulundu. Video içeriklerinde olaya ilişkin olabileceği değerlendirilebilecek bir kayda rastlanmadı.

Resimler kategorisinde de toplamda 11 bin 39 adet resim dosyası bulundu. Olaya ilişkin olabileceği değerlendirilebilecek bir kayda rastlanmadı.

Ses kategorisinde toplamda bin 518 adet ses dosyası bulundu. Dosyaların tamamı yabancı dilde olması nedeniyle içeriği çözümlenemedi.

MOHAMMAD NIZAR, ERZURUM-İSTANBUL ARASI UÇAK BİLETİ BAKMIŞ

Öte yandan bilirkişi, sanık Mohammad Nızar Arnabeh’e ait cep telefonu üzerinde olaya ilişkin delil olabileceği değerlendirilen bir resim dosyası tespit etti. Rapora göre sanığın 21 Eylül 2023 Perşembe 01.33 saatlerinde cep telefonu üzerinden Erzurum-İstanbul arası uçak bileti baktığı belirlendi.

‘ÇELİŞKİLİ İFADELER VERDİ’

Bilirkişi raporunu değerlendiren Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Begüm Osma, en başından beri maddi gerçeğin ortaya çıkmasını istediklerini söyledi. Bu sebeple sanık tarafının akıllı saat incelemesi talebine de itiraz etmediklerini hatırlatan Osma, şöyle devam etti:

“Çünkü bizler biliyoruz ki sanık dosyanın en başından bu yana vermiş olduğu çelişkili ifadelerle aslında cinayetin faili olduğunu zımni bir şekilde ikrar etmiştir. Keza failin vermiş olduğu üç ifadeden birinde de açıkça ikrar, yani kabulü vardır. Zaten sanığın iddia ettiği tüm hususlarda, görülen celselerde aksi yönde tarafımızca ispatlanmıştır. Yine gelen bilirkişi raporundan da görüleceği üzere sanık tahminen cinayeti işledikten sonra, kendi telefonundan uçak bileti bakmıştır. Bilirkişi raporunda bu husus tespit edilmeden evvel hiç gündeme gelmediğinden sanık tarafından da saklanmıştır. Hal böyle olunca sanığın cinayetten hemen sonra firar etmeyi düşündüğü kanaatindeyiz.”

‘SAVCİ BİZİMLE AYNI FİKİRDE’

“Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde bizler açısından da bu cinayetin tek failinin, sanık olduğu nettir” diyen Osma, şunları ifade etti: “Maktul müvekkilin ölümüne sebebiyet veren kesiğinin, şekil biçim derinlik incelemesi yapıldığında da; müvekkilin kasten öldürüldüğünden başka herhangi bir ihtimal olmadığını söylemek mümkündür. Savcılıkta bizimle aynı kanaattedir. İkinci celseden bu yana ‘kadına karşı kasten öldürme’ suçu kapsamında mütalaa verilmektedir. Bizler savcılığın mütalaasına kısmen katılmakla birlikte aynı zamanda ‘canavarca hisle’ bu cinayetin işlendiğini savunmaktayız. Çünkü bizler biliyoruz ki kadın cinayetleri politiktir. Bu bir femiceda, bu bir cins kırımdır. Bu dosya kapsamında da eril hegemonya sebebiyle işlenmiş bir cinayet vardır. Tam da bu sebeple ‘kadına karşı canavarca hisle kasten öldürme’ suçu işlenmiştir. Failin işlemiş olduğu bu suç kapsamında cezalandırılması için dosyamızı takibe devam edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx