Ünlü peynir markasının ifşa olmasıyla gündeme geldi! Süt ürünlerinde bilinmeyen hile

Tarım ve Orman Bakanlığı sahtecilik yapan gıda ürünlerini ifşa etmeye devam ediyor

Milliyet.com.tr/ÖZEL Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalarda taklit ve tağşiş yapılan ürünler listesini periyodik olarak güncelliyor. Son açıklanan listede gıda sahteciliği olayları dikkat çekiyor. En çarpıcı durum ise ünlü bir peynir markasının tam yağlı sade eritme peynirinde (üçgen peynir) yapılan denetimlerde yağ oranının düşük çıkması oldu.

Bakanlığın yayınladığı listede özellikle süt ve süt ürünlerinde genellikle yağ oranı düşüklüğüne rastlanıyor. Ancak vatandaşlar, yağ oranının düşük olmasının ne anlama geldiğini genellikle tam olarak anlayamıyorlar.

‘Kıymetli olan şeyi eksiltmeye çalışıyorlar’

Firmalar neden yağ oranını düşürme yoluna gidiyorlar? Düşük yağ oranına sahip bir süt ürününün sağlık üzerinde bir etkisi var mıdır? Düşük yağ oranına sahip bir süt ürününü tüketen vatandaşlar bu durumu fark edebilirler mi? Şüpheli durumlarda ne gibi önlemler alınmalıdır? Tüm bu merak edilen soruların cevaplarını milliyet.com.tr’ya açıklayan Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, konu hakkında şunları söyledi: “Peynirin ne şekilde olması gerektiği peynir yönetmeliğinde belirtilmiştir. Bu yönetmelikte tam yağlı, yarım yağlı ve az yağlı peynirlerin tanımları mevcuttur. Sütün yağı, üründe değerli bir bileşendir, üretici sütün yağından kaymak veya tereyağı elde edebilir. Üreticiler, değerli olanı eksiltmeye çalışmaktadır.”

Asıl amaç ortaya çıktı!

Eğer bir ürün tam yağlı veya az yağlı olarak piyasaya sürülüyorsa, bu konuda belirlenmiş yasal kriterler bulunmaktadır. Geçen yıl peynir yönetmeliğinde bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeye göre, içeriğinde belirtilen yağ oranı doğrultusunda ürünlerin üretilmesi gerekmektedir. Ancak bazı üreticiler, gereken oranın altında yağ ekleyerek maliyeti düşürmeye çalışmaktadır. Bu eksikliği gidermek için de dışarıdan bitkisel yağlar ilave edebilmektedirler. Süt yağı, hayvansal bir yağdır ve üreticiler, buna bitkisel yağlar ekleyerek daha fazla kar elde etmeyi hedeflemektedirler.

‘Vatandaş maddi olarak aldatılıyor’

Vatandaşlar, mevzuata uygun olmayan bir ürün satın alarak maddi açıdan aldatılmaktadır. Üründeki eksiklikler sebebiyle, verdikleri paraya karşılık istedikleri kaliteyi alamamaktadırlar.

‘138 süt ürünü ortaya çıkarıldı’

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın listesinde, 1 Ekim itibariyle 138 yağ oranı düşük süt ve süt ürünü yer almaktadır. Örneğin, yağ oranı düşürülmüş tereyağı bu listede bulunmaktadır. Mevzuat, süt yağının belirli bir oranın altına düşmemesini gerektirmektedir. Bu kurala uymayan üreticiler, vatandaşı aldatmaktadır. İzmir’de, yağı düşürülmüş kaymak da tüketiciye sunulmaktadır. Ancak kaymak da belirli bir kalite standartına sahiptir. İçerisine eklenen bitkisel yağlarla maliyeti düşürmek mümkündür.

Düşük yağlı ürünlerin sağlığa zararı var mı?

Sütün içerisinde bulunan yağda eriyen vitaminler nedeniyle, düşük yağ içeren ürünlerin sağlık açısından olumsuz etkileri olabilir. Sütten alınan yağı çıkartıp yerine başka yağlar eklemek, besleyici değeri azaltmaktadır.

Düşük yağ içeren ürünleri tüketici fark edebilir mi?

Düşük yağ içeren ürünlerin lezzetini anlamak genellikle zordur. Ancak, sürekli aynı ürünü alan ve tadında değişiklik fark eden vatandaşlar genellikle bu durumu anlayabilirler. Bu durumu netleştirmek için ürünlerin denetlenmesi gerekmektedir. Vatandaşlar genellikle bir şüphe hissi duyarlar, ancak bunu kanıtlamak için profesyonel bir inceleme gerekmektedir.

Vatandaş nereden şikayetçi olmalı?

Eğer bir ürünün lezzetinde belirgin bir düşüş fark edilirse veya bir anormallik hissedilirse, vatandaşlar ALO 174 Gıda İhbar Hattı’nı arayarak şikayetlerini iletebilirler. Eksiklik hissedilen ürünler, Bakanlık tarafından denetim altına alınacaktır.

Vatandaşların tüketmemesi gereken ürünler!

Vatandaşlar, kırsal kökenli, isimsiz yerlerden gelen ürünleri satın almamalıdır. Yolda satılan ürünlerin içerikleri genellikle belirsiz olabilir ve Bakanlık analizlerinde süt yağında eksiklikler tespit edilebilir. Dışarıda satılan süt ve süt ürünleri, hastalık yapıcı bakterilerin üremesi açısından risk oluşturabilir. İçeriği bilinen ürünleri tercih etmek daha güvenlidir.

Related Posts

Dijital Ada KKTC için 100 milyon $’lık imza

Türkiye ve KKTC arasında imzalanan 100 milyon dolarlık projeyle bir yıl içinde KKTC’de 150 bin konut yüksek hızlı fiber internete kavuşacak. Türk Telekom’un kuracağı alt yapıyla KKTC ‘Dijital Ada’ olacak

‘Gençlik Seferberliği’ 3 ödüle değer görüldü

İngiltere merkezli The Green Organization tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve dünyada kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin değerlendirildiği en prestijli platformlardan olan International CSR Excellence Awards’ta (Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk Mükemmeliyet Ödülleri) 2025 yılı kazananları açıklandı.

Büro kuracak genç avukatlara faizsiz kredi müjdesi: 6 ay ödemesiz kredi dönemi başladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, genç avukatlara kendi bürolarını kurabilmeleri için 6 ay ödemesiz, sabit ve değişken faizli alternatifleri içeren kredi desteği sağlanacağını bildirdi. Adalet Bakanlığı öncülüğünde Türkiye Barolar Birliği, Vakıfbank ve Kredi Garanti Fonu iş birliğiyle hayata geçirilen yeni protokol kapsamında, genç avukatlara büro kurarken kullanılmak üzere kredi desteği sağlanacak. İlk 5 yıl içinde mesleğe başlayan avukatlar, teminatsız, düşük faizli ve 6 ay ödemesiz kredi seçeneklerinden yararlanabilecek. Destek paketinin büyüklüğü ise 5 milyar TL olarak belirlendi.

ABD’den 7 ülkeyi alarma geçiren karar

New York borsası, haftanın yeni işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,4 değer kazanarak 44.418,70 puana çıkarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,41 artışla 6.251,06 puana, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise yüzde 0,58 …

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti