Türkiye’nin süper bilgisayarından 7 bin 400 kişi yararlandı

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yönetilen Türkiye’nin süper bilgisayarı olan “Türk Ulusal Bilişim e-Altyapısı” (TRUBA), bugüne kadar 7 binden fazla araştırmacıya hizmet vermiştir. Ağustos ayında devreye alınacak olan 3. faz ile yapay zeka ve veri yoğun bilimsel uygulama hizmetlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

TÜBİTAK’ın açıklamasına göre, 22 yıldır Türkiye’ye hizmet sunan TRUBA, ülkedeki akademik kurumlar, kamu kuruluşları ve özel sektöre yüksek başarımlı hesaplama ve veri depolama hizmetleri sunarak, bilimsel ve teknolojik gelişimin dijital omurgasını oluşturmaktadır.

Her yıl daha fazla araştırmacıya hizmet veren sistem, sürdürülebilir teknoloji yatırımlarıyla büyümeye devam etmektedir. Özellikle geçen yıl ARF süper bilgisayarın TRUBA’ya entegre edilmesiyle kullanıcı sayısında hızlı bir artış yaşanmıştır.

80 bin işlemci çekirdeği, 312 GPU, 14 petabayt veri depolama alanı ile TRUBA, Türkiye’nin en kapsamlı araştırma altyapılarından biri haline gelmiştir. Yapay zekadan hesaplamalı fiziğe ve iklim modellemesine kadar çeşitli alanlarda kritik çalışmalar yürütülmektedir.

Yaklaşık 40 bin dizüstü bilgisayara eşdeğer kapasitesiyle TRUBA, aylar süren hesaplamaları birkaç saat içinde sonuçlandırarak araştırmaların hızını artırmaktadır.

TRUBA, aylık 46 milyon çekirdek saatlik işlem hacmiyle ulusal ve uluslararası projelerde Türkiye’nin rekabet gücünü artırmaktadır.

TRUBA bünyesindeki ARF-ACC kümesi, Kasım 2024’te 227. sıraya yükselmiştir. Aynı zamanda, Kasım 2024’te yayımlanan Green500 listesinde 26. sıraya yerleşerek, enerji verimliliği konusunda da dünya genelinde önemli bir konuma gelmiştir.

Related Posts

Samsung’un üçe katlanabilen telefonun nasıl görüneceği ortaya çıktı

Samsung’un üzerinde çalıştığı üçe katlanabilen akıllı telefonu tanıtımdan önce ortaya çıktı.

Milyonlarca Netflix kullanıcısını ilgilendiriyor! Artık canlı yayınlanacak

Netflix, NASA ile anlaşma yaptı. Bu kapsamda NASA yayınları Netflix’te canlı yayınlanacak.

Eski Tesla mühendisi hakkında şoke eden suçlama!

Tesla insansız robot projesi Optimus‘a ait gelişmiş el sensörü teknolojilerinin çalındıgi iddiası gündeme bomba gibi düştü. Bu kapsamda eski çalışan Zhongjie “Jay” Li hakkında hukuki süreç başlatıldı. Şirket tarafından ileri sürülen iddiada Li’nin bu …

Sahtecilikle mücadelede holografik devrimi

Japonya, sahtecilikle mücadelede yeni bir dönemi başlatan 3D hologram teknolojisiyle güçlendirilmiş yen banknotlarını piyasaya sürdü. Japonya Merkez Bankası ve Ulusal Baskı Bürosu (NPB) tarafından geliştirilen bu banknotlar, hem güvenlik hem de …

Telefon numaranızı 5 saniyede buluyorlar: Hepsi bu kodların arasındaymış

Google’a bağlı telefon numaralarının 5 saniyede ele geçirildiği bir güvenlik açığıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı… Casusların, bir yazılım aracılığıyla fotoğraftaki yazılara benzer kodların arasından telefon numaralarını ‘ayıkladığı’ ortaya çıktı.

Apple, iPadOS 26’yı tanıttı

Apple, WWDC 2025 etkinliğinde iPad için geliştirdiği yeni işletim sistemi iPadOS 26’yı resmi olarak duyurdu. Yeni sürüm, iPad’i yalnızca bir tablet değil, çok daha güçlü ve çok yönlü bir çalışma aracı haline getiriyor. Apple’ın açıklamasına göre, bu güncelleme hem profesyonel kullanıcılar hem de günlük kullanıcılar için büyük yenilikler içeriyor.