Şiddetli İstanbul depremi vatandaşı arayışa itti! Arsa ve arazilere yoğun talep

İstanbul’da Depremin Ardından Arsa ve Arazi Yatırımları Artıyor

Milliyet.com.tr/ÖZEL İstanbul’da 23 Nisan tarihinde yaşanan 6.2’lik şiddetli depremin ardından vatandaşların gözü güvenli yapılara, deprem riski düşük olan yerlere, arsa ve arazi yatırımlarına çevrildi.Özellikle deprem süreçlerinde vatandaşlar apartmanlardan ziyade müstakil yapılara yönelim gösteriyor.

‘TARLA VE ARSA ARAYIŞLARI HIZLANDI’

Arsa ve arazilere vatandaşların ilgisinin yüksek olduğunu söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, İstanbul çevresinde yatırım amaçlı arsa ve arazi fiyatlarına dair detayları açıkladı. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı’nın açıklamaları şu şekilde: “23 Nisan Marmara depremi sonrasında arsa ve arazi kısmında insanlar bir “B” planı yapmak istiyorlar. Bu çerçevede insanların arayışları hızlandı. Maliyetler anlamında çok farklı rakamlar söz konusu.

İSTANBUL ÇEVRESİNDE TARLA FİYATLARI NE KADAR?

İstanbul’un çevresinde tarla vasfındaki yerlere baktığımızda metrekaresinin 3 bin TL, 4 bin TL seviyesinden başladığını söyleyebiliriz. Bu taşınmazın yola cepheli olması, İstanbul tapulu olması veya İstanbul’a uzak olması şeklinde etkenler oluyor. Özellikle İstanbul tapulu yerlerde tarla vasfındaki yerlerde metrekare başına fiyatlar 5 bin TL’ye kadar çıkıyor.

‘200 METREKARE BİR YER 3 MİLYON TL’

Tabi bu tür yerlere doğrudan hemen bir inşaat yapmak mümkün değil. Buralarda inşaat izni olan vasıftaki yerler arsalar oluyor. Orada baktığımızda rakamlar metrekare başına 10 bin TL’den başlıyor. 15 bin TL’ye kadar çıkıyor. Rakamsal olarak baktığımızda bugün 200 metrekare bir arsa yaklaşık 3 milyon TL yapıyor. Buralara 2 kat imarlı inşaat yapmak mümkün. Tabi 250 metre kare bir arsa için bu rakam neredeyse 4 milyon TL’ye yaklaşıyor. Burada 150 metreye kadar çeşitli arsa alternatifleri bulmak da mümkün. Tabi bu durumda da 2.250.000 TL gibi rakamlar ortaya çıkıyor.

TARLAYA YATIRIM YAPACAKLAR DİKKAT!

Tarla vasıflı yerlerde yatırımcıların dikkat etmesi gereken hususlar var. Tarım Bakanlığı tarafından ciddi anlamda tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmaması çerçevesinde arazi tahribatına sebebiyet verilmemesi adına önlemleri alınıyor. Tarlaların üzerine yapılan sabit yapılar ve benzerleri yıkılabilir.

‘VATANDAŞLARIN İLGİSİ YÜKSEK’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mobil ev düzenlemeleri de oldu. Bu evler taşınabilir evlerdir. Bazı yasal düzenlemeler geldi. Vatandaşların bu tür yerlere ilgisi yüksek diyebiliriz. Mobil ev ve benzerini yapabilmek için taşınmazların tarla vasfında değil de turizm yatırım bölgesi, ekoturizm gibi alanlar kapsamında olması gerekiyor. Alınan bu tür yerlere dikkat etmek lazım.

TARIM ARAZİLERİNE TAŞINABİLİR EV KONULABİLİYOR MU?

Tarım arazilerine doğrudan yapı yapma hakkı yok ancak taşınabilir evler konusunda bazı istisnalar olabiliyor. Yol imkanı varsa bu olabiliyor. Bu nedenle vatandaşların bu tür yapılar yapacakları zaman arsanın niteliğini kontrol etmelerini ve yasal anlamda bunu teyit etmelerine önemli derecede ihtiyaç var diyebiliriz. Yapılaşma yapılacağı zamanda beton zeminleri genelde mal sahipleri tarafından hazır hale getirilip prefabrik kuran firmalar tarafından bunların üzerine yaklaşık en düşüğü 250.000 TL’den başlayan evler koyulabiliyor. Bu evlerin fiyatları oda sayısı, metre karesi ve iç özellikleri gibi kriterlere göre de değişkenlik gösteriyor diyebiliriz.

Related Posts

Yetersiz sekülerler ezik sağcılara karşı

Cidden dünyanın en kabzımal sekülerleri ile en ezik sağcıları güzel ülkemize doluşmuş durumdalar. Bu da bizim büyük imtihanımıza dönüşmüş durumda. Aslında dışarıdan bakabilsek çok eğlenceli, çok neşeli bir durum ama her gün maruz kalınca kabak tadı veren bir ıstırap halini alıyor mesele. Dinlediniz mi Nevşin Mengü’yü bilmem. Tamı tamına şöyle söylüyor: “Aslında Fatih Sultan Mehmet, AK Parti’nin idealize edebileceği bir figür değil. Adam kaç dil konuşan bir adam. Fatih Sultan Mehmet aslında Türkiye’de

Esnaf, Anneler Günü’nde 80-100 milyar lira ciro bekliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın Anneler Günü’nde 80 ila 100 milyar liralık ciro yapmasını beklediklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir