Mars’taki Gizemli Bir Delik Antik Yaşama ve İnsanlığın Geleceğine Açılan Kapı Olabilir

Bilim insanları bu garip yer altı labirentinin tam da Mars üslerinin yeri olabileceğini düşünüyor.

Mars misafirperver bir gezegen değil, bu nedenle gelecekteki insan yerleşimi için doğru yeri bulmak çok önemli olacak.

Bu gizemli delikler, radyasyondan ve gezegendeki aşırı sıcaklık değişimlerinden korunma da dahil olmak üzere pek çok fayda sağlayabilir ve hatta mikrobiyal yaşama ev sahipliği yapabilir.

Yaşanabilirlik söz konusu olduğunda Dünya , Güneş Sisteminin baş tacıdır. Hafif sıcaklık dalgalanmaları, manyetik radyasyon kalkanı ve bol miktarda tatlı su, karasal varlığımızı en azından Mars’la karşılaştırıldığında daha kolay yaşamamızı sağlar. Atmosferi Dünya’nınkinin yalnızca yüzde biri kadar yoğun olan ve manyetik alandan söz etmeyen Kızıl Gezegen’de yaşamak hiç de kolay olmayacak. Ancak diğerlerinden biraz daha dost canlısı olabilecek bazı alanlar var.

NASA yakın zamanda , 15 Ağustos 2022’de Mars Keşif Yörünge Aracı’ndaki (MRO) antik yanardağın yamaçlarına gömülü gizemli bir deliğin yer aldığı (ilk olarak Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilimi Deneyi veya HiRISE tarafından çekilen) bir kamera yayınladı. Mars yüzeyinin 259 mil üzerinde uçan MRO, yalnızca birkaç metre çapında olmasına rağmen yerdeki bu gizemli deliği yakaladı.

Bilim adamları bu deliğin tam olarak ne olabileceğinden emin olmasalar da, bu deliğin Batı yarımkürenin ekvatoru boyunca gezegenin en büyük volkanlarından bazılarını barındıran antik volkanizma çıkıntısı olan Tharsis Montes bölgesindeki varlığı , deliğin bir giriş olduğu anlamına gelebilir veya ” çatı penceresinden lav tüplerinin yer altı labirentine geçiş. Böyle bir oluşum, mikrobiyal yaşamı araştırmak için büyük bir fırsat olabileceği gibi aynı zamanda Mars’ta insanlar için potansiyel bir yuva da olabilir .

Mars, radyasyonu manyetik alanla engelleyemediği için, bu tür tüplerde bir taban oluşturmak, gelecekteki astronotların Dünya’da yaşananlardan 40 ila 50 kat daha yüksek radyasyon seviyelerinden korunmasına yardımcı olabilir. Bu çukurlar aynı zamanda Mars’ın inanılmaz sıcaklık değişimlerinden korunan istikrarlı bir ortam yaratılmasına da yardımcı olabilir . Sonuçta, Mars ekvatoru boyunca bir yaz günü sıcaklıklar 70° Fahrenheit’e kadar çıkabilirken , bir yaz gecesi yaklaşık -100° Fahrenheit’e düşebilir.

NASA, Mars’taki bu lav tüpleri hakkında çok az şey biliyor olsa da , Ay’da bulunan benzer yapılar, bu yerlerin insan yerleşimi için ideal olabileceğini gösteriyor. 2009 yılında Ay Keşif Yörünge Aracı (LRO), Ay’ın yüzeyinde benzer delikler buldu ve 2022’de yapılan bir araştırma , bu deliklerin 63° Fahrenheit civarında sabit bir sıcaklık koruduğunu keşfetti; Ay’ın sıcaklık dalgalanmalarının da aynı derecede şiddetli olduğu göz önüne alındığında oldukça iyi bir anlaşma. Mars’ta bulunanlar gibi.

Merak, Mars’ın Dünya’ya Benzer Geçmişinin Kanıtını Buldu

Bu ilk sıcaklık ölçümlerini yapan makalenin yazarlarından David Paige, “İnsanlar mağaralarda yaşayarak evrimleşti ve Ay’da yaşadığımızda mağaralara dönebiliriz” dedi. Aynı şey Mars için de geçerli olabilir.

Bu özel Mars deliğinin daha derin bir yeraltı yapısına mı yol açtığı yoksa Hawaii’de bulunan (aynı zamanda kalkan volkanları olan) çukur kraterlerine benzer nispeten sığ bir delik mi olduğu belirsizdir. Ancak Mars’taki bu muazzam volkanların varlığı, böyle bir yapının muhtemelen bir yerlerde var olduğunu gösteriyor. Onları bulmak sadece biz insanlara, her zaman güvenilir gezicilerimize ve Marslı helikopterlerimize kalmış .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx