1 Ocak 2025 itibariyle kuyumcularda altın alım-satım işlemlerine yönelik 185 bin TL ve üzerindeki işlemlerde müşterilerden kimlik ibrazı talep ediliyor. Zorunluluk aynı zamanda bu bilgilerin 8 yıl saklanmasını gerektiriyor.
MÜŞTERİ TEDİRGİN
Kuyumcular, bu durumun müşterileri tedirgin ettiğini, kimlik paylaşmak istemeyenlerin alışverişten vazgeçtiğini ve kayıtdışı işlemlerin arttığını belirtiyor.
İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, müşteriden kimlik istendiğinde alıcının tereddüt ettiğini ve çoğu zaman alışverişten vazgeçtiğini vurgulayarak, “Bu kez kuyumcular müşteri kaybetmemek için kayıtdışına yönelmek zorunda kalıyor. Ayrıca kimlik ibraz edilmediğinde kesilen cezalar da ciddi boyutta. Kimliği almadığımızda veya fatura kesilen müşteriden imza alınmadığında 261 bin TL ceza kesiliyor. Bu tür cezalar, perakendecilerin ödeme gücünü aşıyor” dedi.
‘EN AZ 500 BİN TL OLMALI’
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan düzenleme kapsamında, kuyumcularda 185 bin TL ve üzeri işlemler için kimlik ibrazı zorunlu hale gelirken, denetimler de Maliye tarafından yapılıyor. Konuyla ilgili İstanbul Ticaret Odası (İTO) Şubat ayı meclis toplantısında konuşan İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, bu sınırın piyasa koşullarıyla uyumsuz olduğunu belirterek, “185 bin TL, altının hızla yükselen fiyatları karşısında oldukça düşük bir seviye. Bugün 54 gram altına denk gelen bu sınır, sektör için yetersiz. O nedenle MASAK yetkililerinden bu limiti en az 500 bin TL’ye çıkarmalarını talep ettik” dedi.
More Stories
Tahran-Van Tren Seferleri Yeniden Başlıyor
Suriyeli esnaf bayramda ülkelerine dönmek için gün sayıyor
Samsun Merkezli Dolandırıcılık Operasyonu: 17 Gözaltı