En düşük emekli maaşı için çalışmalar başladı! Ödemeler bu aya yetişir mi?

Milliyet.com.tr/ÖZEL En düşük emekli maaşının artırılması için düğmeye basıldı. Hükümet cephesinden konuyla ilgili çalışma yapıldığı söyledi. Peki en düşük emekli maaşına düzenleme nasıl olacak? Tüm emeklileri kapsayacak bir seyyanen zam düzenlemesi mümkün mü? Zamlı maaşlar bu aya yetişir mi?

Öte yandan bazı şartları yerine getirenler emeklilik hesabı yapmaya başladı. Peki bu yıl emekli olmak avantajlı mı, yoksa 2025 mi beklenmeli?

TAHMİNLER NELER?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “En düşük emekli maaşının artırılmasına ilişkin hazırlıklar devam ediyor. Bu en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL’nin bir miktar artırılması ve en düşük emekli maaşı alan önemli bir kısmın bundan faydalanmasına yönelik bir çalışmadır.

Şu an itibarıyla en düşük emekli maaşının 12 bin TL ile 12 bin 500 TL civarına yükseltilmesini bekliyoruz. Ancak olması gereken rakam 15 bin TL’ye yükselmesi ve asgari ücretle en düşük emekli maaşı arasındaki farkın kapatılmasıdır. Burada en güçlü senaryo ise 12 bin TL ile 12 bin 500 TL aralığı diyebiliriz.

TÜM EMEKLİLERE SEYYANEN ZAM MÜMKÜN MÜ?

Seyyanen zam şeklinde bir çalışma şu an itibarıyla mevcut değil. Bütün emekli maaşları artırılırken en düşük emekli aylığı artırılmadı. Enflasyon karşısında en fazla ezilen kesim en düşük emekli maaşı alanlardır. O yüzden sadece en düşük emekli maaşı alan kesime yönelik bir çalışma var. Tüm emeklilere seyyanen zam çalışması mevcut değil.

EK ZAM BU AYKİ MAAŞLARA YANSIR MI?

Şu anda Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen tasarruf ve verimlilik paketi var. Bu teklifin içerisine eklenebilir ya da Genel Kurul’da bu teklife eklenerek kanunlaşabilir. Eğer ödemeler yetişmezse bile gelecek ay bir farkla birlikte maaşlara yansıtılabilir.

BU YIL EMEKLİ OLMAK AVANTAJLI MI?

2008’den sonra aylık bağlanma oranları ve emeklilik hesaplama yöntemleri değişti. Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde ortalamalar alınarak o dönemlerde daha fazla emekli maaşı bağlanıyor. Bir kişi 2024’te emekli aylığı bağlatırsa enflasyon oranından kaynaklı daha fazla maaş alacak. Ancak 2025’te emekli olursa, enflasyonun daha düşük olması bekleniyor. Bu durumda daha düşük emekli aylığı alacaktır. O nedenle 2024 yılında emekli olunması daha avantajlı olacaktır.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir