Birleşmiş Milletler (BM), Sahra Altı Afrika’da terör örgütlerine katılımın asıl nedeninin dini ya da ideolojik olmaktan ziyade yoksulluk ve işsizlik olduğunu açıkladı.
BM Kalkınma Programı (UNDP), yüzlerce eski militanla yapılan röportajlara dayanarak hazırladığı yeni raporda, Sahra Altı Afrika’daki terör örgütüne katılımın gerekçelerini mercek altına altı.
Raporda, son 5 yılda dünya çapında terör kaynaklı ölümlerin azalmaya başladığı, buna karşın Afrika’da bu ölümlerin artışa geçtiği vurgulandı.
Batı Afrika’daki grupların geniş bir alanı kontrol altına alarak milyonlarca kişinin evini terk etmesine yol açtığına işaret edilen raporda, bunun açlığı yaydığı ve demokratik hükümete inancı da yıprattığı belirtildi.
Rapor hazırlanırken Burkina Faso, Kamerun, Çad, Mali, Nijer, Nijerya, Somali ve Sudan’da 2 bin kişiyle görüşüldü. Röportaj yapılan 1000 kişi hapishanelerde ya da rehabilitasyon merkezlerinde tutulan eski militanlardan oluşurken, 1000 kişi ise militanlarla aynı topluluklarda yaşamış kontrol grubu oldu.
Mülakat yapılanlardan yüzde 25’i iş imkanı bulamadıkları için örgüte katıldıklarını, yüzde 40’ı ise örgütlere katılırken acil geçim kaynağına ihtiyaç duyduklarını aktardı.
Aile, eş ya arkadaş baskısı yüzde 22’yle radikal gruplara katılımda ikinci sebep olurken, dini ya da ideolojik sebepler yüzde 17’yle üçüncü sırada yer aldı.
UNDP, 2017’de yaptığı çalışmadan bu yana işsizliğin katılıma etkisinin yüzde 92 arttırdığını belirtti. İdeolojik nedenlerle katılımda ise 2017’den bu yana yüzde 57 azalış görüldü.
Öte yandan, röportaj yapılanların yüzde 71’i kendisinin ya ailesinin insan hakları ihlalleriyle karşılaştığını belirtti.