Asya borsaları karışık seyrediyor

Asya Borsaları, Ticaret Görüşmeleri ve Jeopolitik Riskler Ekseninde Seyir İzliyor

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesinde karışık bir seyir izlerken, bölgede Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlikler de dikkat çekiyor.

Dünya genelinde enflasyon ve resesyon endişeleri devam ederken, ABD’nin diğer ülkelerle ticaret anlaşmaları gündemde. Özellikle ABD’nin İngiltere ile sınırlı nitelikte bir ticaret anlaşması yapması, ABD-Çin görüşmelerine ilişkin iyimserliği azaltıyor.

Bugün açıklanan verilere göre, Çin’in ihracatı, Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırmasına rağmen nisan ayında yükseldi. Çin’in ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. İthalat ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolara geriledi. Ülkenin dış ticaret fazlası ise bu dönemde 96,1 milyar dolar olarak açıklandı.

Bu dönemde Çin’in ABD’ye ihracatı yüzde 21 azalırken, ASEAN ülkelerine yüzde 20,8 ve AB ülkelerine yüzde 8,2 arttı.

Diğer yandan Japonya’da hane halkı harcamaları martta beklentilerin aksine yüzde 0,4 arttı. Ancak bölgede Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim de yakından izleniyor. Pakistan’ın Cammu Keşmir bölgesinde Hindistan’a ait mühimmat depolarına saldırı düzenlediğine dair haberler bölgeyi endişelendiriyor.

Bu gelişmelerle birlikte, Asya’da borsalarda farklı seyrin görüldüğü belirtiliyor. Nikkei 225 endeksi Japonya’da yüzde 1,5 artarken, Kospi endeksi Güney Kore’de yüzde 0,1 düşüş kaydetti. Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 değer kaybıyla işlem görmekte, Hong Kong’da ise Hang Seng endeksi yüzde 0,3 prim yaparak seyrediyor. Hindistan’da Sensex endeksi ise yüzde 1 azalışla günü tamamlıyor.

(Kaynak: AA)

Related Posts

Esnaf, Anneler Günü’nde 80-100 milyar lira ciro bekliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın Anneler Günü’nde 80 ila 100 milyar liralık ciro yapmasını beklediklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Geçen yıl 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir