Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

ABD Başkanı Trump: “Ekonomik büyüme için önce Biden’ın ‘yükünden’ kurtulmamız gerekiyor”

ABD Başkanı Donald Trump, “Büyümenin biraz zaman alacağını” söyleyerek, önce eski başkan Joe Biden’ın yükünden kurtulmaları gerektiğini bildirdi.

ABD askeri gemisi Yunanistan limanına demir attı

ABD’nin Selanik Başkonsolosu Ismail, Kavala Limanı’nın ilk kez bir ABD askeri gemisine ev sahipliği yaptığını duyurdu.

Tutuklanan Ramazan Gülten’in avukatları: ‘Bu kararla hiçbir yurttaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı ortaya konulmuştur’

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten, İBB’ye yönelik 2. dalga operasyonu kapsamında tutuklandı. Gülten’in avukatlarından Hüseyin Ersöz, keyfi olarak verildiğini belirttiği tutuklama kararına itiraz edeceklerini açıkladı.

ABD’den Polonya’ya 1,33 Milyar dolarlık füze satışı

ABD, 1,33 milyar dolar değerinde 400 adet orta menzilli hava-hava füzesi ve ilgili destek ekipmanlarının satışına onay verdiğini duyurdu.

İsveç’te silahlı saldırı: 3 kişi öldürüldü

İsveç’in başkenti Stockholm’ün yaklaşık 60 kilometre kuzeyinde yer alan Uppsala kentinde meydana gelen silahlı saldırıda üç kişi hayatını kaybetti. Polis, olayla ilgili cinayet soruşturması başlatıldığını duyurdu.

İstanbul’da zincirleme kaza

İstanbul Arnavutköy’de iddiaya göre, arıza yaparak yolda kalan TIR, zincirleme kazaya neden oldu. Kazada, altı kişi yaralandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir