Aile oyunu Monopoly 35 bin insanı kurtardı

1903 yılında Lizzie Maggie tarafından tasarlanan ve ekonomik dinamikleri öğretmeyi amaçlayan Monopoly, savaş yıllarında beklenmedik bir şekilde İngiliz istihbaratının kaçış planlarına dahil edildi.

İngiliz Gizli Servisi MI9, Alman esir kamplarındaki askerlerine yardım göndermenin güvenli bir yolunu arıyordu. Bunun için Monopoly’nin İngiltere’deki üreticisi Waddington ile iş birliği yaparak özel bir sürüm hazırladı.

Bu özel Monopoly setleri, içinde gizli haritalar, gerçek para ve kaçış planlarına dair şifreler barındırıyordu. Oyun kutularının karton bölümlerine ince işçilikle işlenen kaçış haritaları, esirlerin özgürlüğe giden rotalarını gösteriyordu. Monopoly banknotlarının arasına ise gerçek paralar eklenmişti.

PEKİ, KAÇIŞ PLANI NASIL İŞLİYORDU?

Savaş esirlerine yönelik yardım paketleri genellikle Kızılhaç gibi insani yardım kuruluşları aracılığıyla gönderiliyordu ancak Alman yetkililer bu paketleri sıkı bir şekilde denetliyordu. Bunun üzerine İngiliz istihbaratı, sahte hayır kurumları kurarak esirlere kıyafet ve ihtiyaç malzemeleriyle birlikte gizli Monopoly setlerini ulaştırdı. Nazi kamplarında, esirlerin moralini yüksek tutmak için masa oyunlarına izin verilmesi, bu planın başarıya ulaşmasını sağladı.

Esirler, ellerine geçen Monopoly kutularının aslında bir kaçış planı içerdiğini fark ettiklerinde oyunun kuralları bambaşka bir anlam kazanmaya başladı.

Oxford’daki Bodleian Library’den Debbie Hall, Monopoly’deki gizli işaretleri şöyle açıklıyor: Marylebone İstasyonu: İtalya’ya kaçış rotasını gösteriyordu. Mayfair: Norveç, İsveç ve Almanya’ya ulaşılabilecek yolları içeriyordu. Free Parking (Ücretsiz Park Yeri) ise Kuzey Fransa ve Almanya sınırlarıyla bağlantılıydı.

Oyun tahtasının bazı noktalarında bulunan “Patent Başvurusu Yapıldı” işareti, burada gizli mesajlar saklandığını gösteren bir şifre olarak kullanılıyordu.

35 BİN ESİR ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU

Bu özel Monopoly setlerinin yardımıyla 35 binden fazla esirin Nazi kamplarından kaçmayı başardığı tahmin ediliyor. İngiliz istihbaratının sıra dışı yaratıcılığı sayesinde sıradan bir masa oyunu, tarihin en büyük kaçış operasyonlarından birine dönüştü.

Günümüzde hala milyonlarca insan tarafından oynanan Monopoly, yalnızca bir ekonomi oyunu olmanın ötesinde, özgürlüğe giden yolu açan bir strateji aracı olarak tarihe geçti..

Related Posts

İyi Partili Yasin Öztürk’ten MHP’li Semih Yalçın’a yanıt: İşine bak ‘ApoooCCCuuu’!

İyi Partili Yasin Öztürk’ten MHP’li Semih Yalçın’a yanıt: İşine bak ‘ApoooCCCuuu’!

Deniz bisikleti yaparken kaybolan baba ve oğuldan acı haber

Almanya’nın Garmisch-Partenkirchen bölgesindeki Eibsee Gölü’nde, 5 Temmuz günü kaybolan 33 yaşındaki baba ile 6 yaşındaki oğlunun cansız bedenine ulaşıldı. Yedi gün süren yoğun arama çalışmalarına 70’ten fazla görevli, polis dalgıçları, helikopterler …

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ankara’yı hak ettiği hizmete kavuşturuyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ankara’yı hak ettiği hizmete kavuşturuyoruz

Ölümcül parazit alarmı: Vücuda sızıyor insanlarla besleniyor

Uzmanlar, ABD’de ortaya çıkan yeni parazitlerin insanlarla beslendiği ve ölümcül hastalıklar yaydığı konusunda uyarıyor. Vücutta yıllarca belirti vermeden kalan parazitler “sessiz katil” olarak biliniyor.

Bakan soykırım mesajında kendi fotoğrafını paylaşınca sosyal medya karıştı

Bakan Göktaş’ın, Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili yaptığı paylaşımda, kendisinin Soykırımı Anıtı’nda çekilmiş bir fotoğrafını kullanması tepki çekti.

PKK lideri Öcalan’ın tişörtü gündem olmuştu! Bakırhan da modaya uydu

Terör örgütü lideri Öcalan’ın son görüntülerde timsah logolu tişört giymesi sosyal medya büyük yankı uyandırmıştı. PKK’nın silah bırakma töreni için Irak Kürdistan bölgesindeki Süleymaniye kentine giden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da Öcalan’a özendi ve timsah logolu tişört giydi.