Gabar petrolünün ekonomi ve istihdama olumlu etkisi

Şırnak Gabar’da Yapılan Petrol Keşifleri Türkiye’nin Enerji Sektöründe Yeni Bir Dönemi Başlattı

Ülkenin enerji sepetinde büyük bir öneme sahip olan petrol, Şırnak’ta gerçekleştirilen 90 yılı aşkın sondaj ve keşif çalışmaları sonucunda ciddi rezervlere ulaştı. İlk sondaj çalışması 1934 yılında Baspirin-1 kuyusunda yapılan Şırnak, Gabar’da keşfedilen rezervlerle petrol şehri olarak anılmaya başlandı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli kaynakların kullanımının artırılması amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Gabar Dağı’nda 10 Mayıs 2021’de Şehit Esma Çevik-1 arama kuyusunda 36 API graviteye sahip petrol keşfi gerçekleştirdi.

Rezervlerin açılan üretim kuyularıyla 2022 sonunda üretime geçilirken, Nisan 2023’te Şehit Aybüke Yalçın Sahası’nda 41 API gravite değerine sahip 600 milyon varillik petrol rezervi keşfedildi ve deneme üretimlerine başlandı. Bu keşif, Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi olarak kaydedildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan “2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nda belirtilene göre, Şehit Esma Çevik, Şehit Teğmen Akdeniz, Şehit Aybüke Yalçın, Mehmet İrfan Güler, Bülent Sadioğlu ve Bulmuşlar sahalarında keşfedilen petrol rezervlerinin toplamı 867 milyon varile ulaştı.

GABAR ‘EN VERİMLİ SAHA’ SATÜSÜNDE

Türkiye’nin günlük yaklaşık 1 milyon varil petrol tüketimi olan ülkesinde gerçekleştirilen keşiflerle birlikte yerli üretimin payı artarken, Gabar hızla Türkiye’nin en verimli petrol sahası haline geldi.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’nin günlük petrol üretimi 1999’da yaklaşık 59 bin varil iken 2020’de 64 bin varile, 2021’de 69 bin varile ve 2022 sonunda 80 bin varile yükseldi. Gabar’daki rezervlerin üretime geçmesiyle buradan elde edilen üretim miktarı 81 bin varili aştı. Türkiye’nin toplam petrol üretimi, diğer bölgelerdeki kuyularla birlikte 135 bin varilin üzerine çıktı.

Türkiye’nin yerli petrol üretiminin tüketimin yüzde 15’inden fazlasını karşıladığı göz önüne alınıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Gabar sahasındaki yıllık üretim 2,3 milyar dolarlık ekonomik kazanç sağlarken artan üretim, petrol ithalatının azalmasına da olanak tanıyor.

Gabar’da bu yıl petrol üretiminin 100 bin varile ulaşması hedefleniyor. Bu doğrultuda sahada faaliyette olan toplam kuyu sayısı 99’a yükseldi.

PETROL KEŞİFLERİ İSTİHDAMA OLUMLU YANSIDI

Şırnak’ın kalkınmasında önemli bir rol oynayan keşifler, bölgeye yapılan yatırımlarla 540 kilometreden fazla yol ağı oluşturulmasını sağlarken, 3.200’den fazla personel istihdam edildi.

Şırnak, petrol üretiminden kaynaklanan yatırımlarla göç alan bir şehir haline geldi. Gabar’da öngörülen 25 yıllık petrol üretim takvimi sayesinde işsizlik oranının düşmesi ve ekonomik kalkınmanın devam etmesi bekleniyor.

Türkiye’nin petrol sektöründe öncü olan TPAO, Gabar’daki keşiflere yenilerini eklemek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şirketin planlarına göre, Gabar çevresinde ve çeşitli illerde aramalar yapılacak ve bu yıl karada 269, denizde 10 kuyu delinmeye başlanacak.

YERLİ PETROL ÜRETİMİ YERLİ TEKNOLOJİ İLE DESTEKLENİYOR

Gabar’da yerli teknoloji kullanılarak petrol üretiminin artırılması adına çalışmalar hızla devam ederken, yerli imkanlarla geliştirilen sondaj kuleleri çeşitli sahalarda devreye alındı.

Konya’da Petrotek Global firması tarafından üretilen ve 5 bin metre derinliğe kadar sondaj yapabilen “TP1500” model 2 kule devreye girdi. Kulelerden ilki olan Koca Yusuf, Gabar’a, diğeri olan Seyit Onbaşı ise Diyarbakır’a sevkedildi.

Related Posts

Zirai Don Komisyonu Manisa’da: Üzüm bağlarında incelemeler yapıldı

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, nisan ayında meydana gelen zirai donun Manisa’daki üzüm bağlarına etkisini yerinde inceledi. Komisyon, don olayının sonuçlarını araştırmak, üretici ve ürünlerin uğradığı zararları tespit etmek ve …

Kamu işçileri adım adım greve yürürken AKP iktidarı dilinin altındaki baklayı çıkardı: Adım adım ‘hakeme’

Yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan kamu sözleşmesinde geçen hafta iktidardan yeni teklif gelmedi. Türk-İş yeni eylem kararları almaya hazırlanırken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “hakeme” işaret etmesi dikkat çekti.

Emeklilerden zamma sert tepki!

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde emekliler, en düşük emekli maaşının 16 bin 881 lira yapılmasına tepki gösterdi. Bir emekli, “Maaş zammı yetmez az bile. Asgari ücreti geçmesi lazımdı bir sefer. Dişimi sıkacağım başka ne yapacağım” derken başka bir …

Pandemi bitti o da bitti: İflasın eşiğinde

COVID-19 pandemisi sırasında artan gıda stoku talebiyle büyük popülarite kazanan Amerika merkezli konserve gıda devi Del Monte Foods, son dönemde düşen satışlar ve ağır borç yükü nedeniyle iflasın eşiğine geldiği bildirildi. Şirketin baş yeniden …

Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanma sinyali

Euro Bölgesi’nde haziran ayına ait bileşik PMI 50,6’ya, hizmet sektörü PMI ise 50,5’e yükselerek son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

CHP’li vekil Meclis gündemine taşıdı! “Çin tuzu yasaklansın”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, gıda ürünlerindeki sağlık riskleri, tarım zehirlerinin kullanımı ve denetim yetersizlikleri üzerine önemli …