Otomotiv devlerinden biri 20 bin işçiyi işten çıkarıyor, fabrikaların neredeyse yarısını kapatıyor

Nissan, Tochigi’deki Akıllı Fabrikada İşten Çıkarmaları Duyurdu

Nissan Motor’un Tochigi’deki “Nissan Akıllı Fabrika” üretim hattında bir işçi olan Japonya’nın en büyük fabrikasında büyük değişiklikler yaşanıyor. Tesis, Tokyo’nun 105 kilometre kuzeyinde, Kaminokawa şehrinde yer alıyor.

Japonya’nın önde gelen otomotiv şirketi Nissan, zorlu bir yılın ardından yaklaşık 11 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Bu karar, Kasım ayında duyurulan 9.000 işten çıkarma planının yanı sıra toplamda 20.000 kişiyi etkileyecek geniş kapsamlı bir yeniden yapılanma planının bir parçası olarak açıklandı. Şirketin küresel iş gücünde yüzde 15’lik bir azalma bekleniyor. Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının bir parçası olan Nissan, bir dönem dünya genelinde en çok satış yapan otomobil üreticisi unvanına sahipti (2017-2018).

Yeniden yapılanma süreci üretim, satış, idari işler ve araştırma-geliştirme alanlarında çalışanları ve dış işbirlikçileri etkileyecek. Nissan, hangi fabrikaların kapatılacağını henüz açıklamazken, İngiltere’nin Sunderland şehrinde bulunan Avrupa’daki tek fabrikasının kapanmayacağı belirtiliyor. Bu fabrikada yaklaşık 6.000 kişi istihdam ediliyor.

Nissan’ın fabrika sayısının 2027’ye kadar 17’den 10’a düşmesi bekleniyor ve şirket bu sayede 500 milyar yen (yaklaşık 3,13 milyar avro) tasarruf sağlayacak. Ayrıca, maliyetleri azaltmak amacıyla daha az tedarikçiye yönelen bir tedarik zinciri reformu da planlanıyor.

Nissan’ın yeni CEO’su Ivan Espinosa, geçtiğimiz ay göreve başladı.

Espinosa, yaptığı açıklamada, “Zorlu 2024 mali yılı ve değişken maliyetlerin artmasıyla birlikte, karlılığa odaklanırken işimizi daha büyük bir aciliyetle geliştirmeliyiz” dedi. Espinosa, 13 Mayıs 2025’te Japonya’nın Yokohama şehrinde basın toplantısı düzenledi ve şirketin 2027 mali yılına kadar yedi araç fabrikasını kapatacağını ve 20.000 kişilik iş gücünü azaltacağını duyurdu. Yeni yönetimin, şirketin istikrarlı bir şekilde toparlanması için gereken tüm adımları atacağını vurguladı.

Related Posts

Zirai Don Komisyonu Manisa’da: Üzüm bağlarında incelemeler yapıldı

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, nisan ayında meydana gelen zirai donun Manisa’daki üzüm bağlarına etkisini yerinde inceledi. Komisyon, don olayının sonuçlarını araştırmak, üretici ve ürünlerin uğradığı zararları tespit etmek ve …

Kamu işçileri adım adım greve yürürken AKP iktidarı dilinin altındaki baklayı çıkardı: Adım adım ‘hakeme’

Yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan kamu sözleşmesinde geçen hafta iktidardan yeni teklif gelmedi. Türk-İş yeni eylem kararları almaya hazırlanırken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “hakeme” işaret etmesi dikkat çekti.

Emeklilerden zamma sert tepki!

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde emekliler, en düşük emekli maaşının 16 bin 881 lira yapılmasına tepki gösterdi. Bir emekli, “Maaş zammı yetmez az bile. Asgari ücreti geçmesi lazımdı bir sefer. Dişimi sıkacağım başka ne yapacağım” derken başka bir …

Pandemi bitti o da bitti: İflasın eşiğinde

COVID-19 pandemisi sırasında artan gıda stoku talebiyle büyük popülarite kazanan Amerika merkezli konserve gıda devi Del Monte Foods, son dönemde düşen satışlar ve ağır borç yükü nedeniyle iflasın eşiğine geldiği bildirildi. Şirketin baş yeniden …

Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanma sinyali

Euro Bölgesi’nde haziran ayına ait bileşik PMI 50,6’ya, hizmet sektörü PMI ise 50,5’e yükselerek son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

CHP’li vekil Meclis gündemine taşıdı! “Çin tuzu yasaklansın”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, gıda ürünlerindeki sağlık riskleri, tarım zehirlerinin kullanımı ve denetim yetersizlikleri üzerine önemli …