Grafit, lityum, nadir topraklar: Amerikalılar’ı Ukrayna’ya götüren zenginliğin haritası

ABD ve Ukrayna Arasında Nadir Mineraller Anlaşması İmzalandı

ABD ile Ukrayna, iki ülke arasında gerginliğe yol açan nadir mineraller konusunda sonunda anlaşmaya vardılar. Rus işgali başlamadan önce, hammadde uzmanları Ukrayna’nın “gizli zenginliklerinden” bahsediyordu.

Bu minerallerin önemi ulusal sınırları aşıyor. Havacılık, savunma, rüzgar türbinleri, yarı iletkenler, enerji depolama ve hatta akıllı telefonlarda kullanılıyorlar.

Kiev’in tahminlerine göre, Ukrayna dünya genelindeki kritik hammadde rezervlerinin yaklaşık yüzde 5’ine sahip. Bu yeraltı kaynakları, yeşil ekonomiye geçiş ve Batı’nın stratejik bağımsızlığı için kilit önem taşıyor. Naftemporiki gazetesi, Ukrayna’nın mineral zenginliğini detaylı bir şekilde açıkladı.

GRAFİT: Ukrayna, 19 milyon ton kanıtlanmış rezerviyle dünya genelinde ilk beş ülke arasında yer alıyor. Grafit, elektrikli araç bataryaları için hayati öneme sahiptir.

LİTYUM: Ülke, Avrupa’daki lityum yataklarının yüzde 30’una sahip olmasına rağmen, bu yataklar henüz işletilmemiştir.

TİTANYUM: Ukrayna, Avrupa’daki rezervlerin yüzde 7’sine sahip. Bu hafif metal, havacılık ve endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır.

NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ: Tam olarak haritalanmamış olsa da, Ukrayna önemli nadir toprak rezervlerine sahip olduğunu iddia etmektedir. Bu elementler, rüzgar türbinleri, elektronik, silah sistemleri ve yüksek teknoloji altyapısı için gereklidir.

DİĞER METALLER: Bakır, nikel, kobalt, manganez, gümüş, kurşun, uranyum ve berilyum gibi metaller de Ukrayna’da önemli miktarlarda bulunmaktadır.


Harita, Ukrayna topraklarındaki kilit maden alanlarını göstermektedir.

YALNIZCA YÜZDE 15’İ KULLANILABİLİYOR

Ukrayna, sahip olduğu zenginliğe rağmen, yatırım, teknoloji ve siyasi istikrar eksikliği nedeniyle bilinen rezervlerinin yalnızca yüzde 15’ini kullanabilmektedir. Örneğin, en büyük lityum rezervleri hala kullanılmamaktadır. Küresel talebin artmasına rağmen nadir toprak elementleri de henüz üretime geçmemiştir. ABD’nin sektörü dönüştürme potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir.

RUSYA VE ÇİN’LE REKABET ALANI

ABD-Ukrayna mineral anlaşması, Çin’e olan bağımlılığı azaltmaya yönelik küresel stratejinin bir parçasıdır. Çin, nadir toprak elementleri üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini kontrol etmektedir ve Batı’ya ihracat kısıtlamaları getirmiştir. ABD’nin Ukrayna’daki etkin rolü, Çin’in tekno-ihracatçılığına yanıt niteliği taşımaktadır. Ayrıca Moskova, Ukrayna’nın doğusundaki zengin maden bölgelerinde kontrolünü sürdürmeye çalışmaktadır. Rusya’nın ülkedeki kömür madenlerinin yüzde 3’ünü ve manganez, tantal ve sezyum rezervlerinin yüzde 50’sini kontrol ettiği belirtilmektedir.

Related Posts

Ukrayna: Rusya Odesa’ya saldırdı, 2 kişi hayatını kaybetti

Ukraynalı yetkililerin açıklamasına göre, Rusya’nın insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırılarda Odesa’da iki kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

Mattia Ahmet Minguzzi’nin mezarına saldırıda istenen ceza belli oldu

İstanbul Kadıköy’de bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi’nin mezarı tahrip eden Duran A.’nın 4 yıla kadar hapsi istendi.

Son dakika Muğla’da deprem mi oldu? Az önce deprem Muğla’da nerede oldu? Muğla deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 01 Mayıs 2025

Son dakika Muğla deprem haberleri..Muğla’da deprem mi oldu? Az önce deprem Muğla’da nerede oldu? Muğla Kandilli ve AFAD son depremler.. 01 Mayıs 2025 Muğla deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Muğla’da? Muğla son deprem büyüklüğü ne kadar? Muğla’da ve Muğla yakınındaki depremler nelerdir? Muğla’da anlık deprem mi oldu? Son dakika Muğla canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Muğla deprem haberleri.. Muğla’da hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Muğla’da deprem mi oldu? Deprem Muğla’da ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Muğla’da nerede deprem oldu? Muğla deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

ABD Başkanı Trump: “Ekonomik büyüme için önce Biden’ın ‘yükünden’ kurtulmamız gerekiyor”

ABD Başkanı Donald Trump, “Büyümenin biraz zaman alacağını” söyleyerek, önce eski başkan Joe Biden’ın yükünden kurtulmaları gerektiğini bildirdi.

ABD askeri gemisi Yunanistan limanına demir attı

ABD’nin Selanik Başkonsolosu Ismail, Kavala Limanı’nın ilk kez bir ABD askeri gemisine ev sahipliği yaptığını duyurdu.

Tutuklanan Ramazan Gülten’in avukatları: ‘Bu kararla hiçbir yurttaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı ortaya konulmuştur’

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten, İBB’ye yönelik 2. dalga operasyonu kapsamında tutuklandı. Gülten’in avukatlarından Hüseyin Ersöz, keyfi olarak verildiğini belirttiği tutuklama kararına itiraz edeceklerini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir