Sağlık Bakanlığı: Türkiye’de yerli sıtma vakası yok

Dünya Sıtma Günü: Sağlık Bakanlığından Açıklama

25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007 tarihleri arasında sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolüne yönelik çabaların vurgulanması kararı alındığı belirtildi. Hastalığa karşı mücadelede önemli adımlar atılarak can kaybının azaltılması amaçlandı ve 25 Nisan’ın “Dünya Sıtma Günü” olarak kabul edildiği hatırlatıldı.

Sıtmanın, plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel türü sivrisinekler tarafından insanlara bulaşan, hayatı tehdit eden bir hastalık olduğu açıklamada belirtildi. Beş farklı plasmodium türü insanlarda hastalığa sebep olurken, en büyük riski “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türlerinin oluşturduğu vurgulandı.

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme olduğu ifade edilen açıklamada, “İlk belirtiler genellikle parazit taşıyan sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. Sıtma önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık tanısının erken konulması hayat kurtarıcıdır. Özellikle plasmodium falciparum türü sıtma vakalarında tedaviye 24 saat içinde başlanmazsa hastalık şiddetlenerek can kaybına yol açabilir.” bilgisine yer verildi.

“Türkiye’de Yerli Sıtma Bulaşı Sonlandı”

Sıtmanın Sahra Altı Afrika’da yaygın olduğu ancak aynı zamanda Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ve Amerika kıtasında da görüldüğü belirtilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği vurgulandı. Ülkemizde yerli sıtma vakalarının görülmediği ancak sıtmanın yaygın olduğu diğer ülkelerden gelen veya bu ülkelere seyahat edenlerde sıtma hastalığı tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

Sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalara ücretsiz olarak verildiği, sıtma riski taşıyan bölgelere seyahat edenlerin koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisinek ısırıklarından korunmalarının önerildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de koruyucu sıtma ilaçları, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz temin edilebilir. Ayrıca sıtmanın görüldüğü bölgelere seyahat edecek kişilerin 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’na başvurarak veya Genel Müdürlüğe ait Seyahat Sağlığı web sitesini ziyaret ederek seyahatleri öncesi ve esnasında alınacak tedbirler hakkında bilgi almaları önerilmektedir.”

Related Posts

Ölümcül parazit alarmı: Vücuda sızıyor insanlarla besleniyor

Uzmanlar, ABD’de ortaya çıkan yeni parazitlerin insanlarla beslendiği ve ölümcül hastalıklar yaydığı konusunda uyarıyor. Vücutta yıllarca belirti vermeden kalan parazitler “sessiz katil” olarak biliniyor.

Bakan soykırım mesajında kendi fotoğrafını paylaşınca sosyal medya karıştı

Bakan Göktaş’ın, Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili yaptığı paylaşımda, kendisinin Soykırımı Anıtı’nda çekilmiş bir fotoğrafını kullanması tepki çekti.

PKK lideri Öcalan’ın tişörtü gündem olmuştu! Bakırhan da modaya uydu

Terör örgütü lideri Öcalan’ın son görüntülerde timsah logolu tişört giymesi sosyal medya büyük yankı uyandırmıştı. PKK’nın silah bırakma töreni için Irak Kürdistan bölgesindeki Süleymaniye kentine giden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da Öcalan’a özendi ve timsah logolu tişört giydi.

Önünü kestiği araçtan sürücüye kabusu yaşattı

Kırşehir’de, trafikte yol vermediği gerekçesiyle bir sürücünün önünü kesen kişi, araçtan inerek diğer sürücüyü darbetti. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Silah bırakma için Diyarbakır’dan 4 otobüs birden kalktı

Terör örgütü PKK’nın yarın silah bırakacağı açıklandı. DEM Parti Heyeti’nden eski ve yeni milletvekillerinin yanı sıra bir grup gazeteci Irak’ın Süleymaniye kentine doğru yola çıktı.

Murat Çalık’ın sağlık raporu ortaya çıktı: Bu bir ölüm fermanıdır, sağ çıkma ihtimali yok

İYİ Partili Turhan Çömez, ciddi sağlık sorunlarına rağmen cezaevinde tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın sağlık raporuna ulaştı. Bunu bir ‘ölüm fermanı’ olarak nitelendiren Çömez, “Murat Başkanı cezaevinde tutarsanız oradan sağ çıkma ihtimali hemen hemen yok” dedi.