İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi martta yükseldi

Türkiye imalat sektörünün önde gelen ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını değerlendiren İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Mart 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekste 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar, ihracat ikliminde iyileşme olduğunu gösterirken, 50’nin altındakiler ise olumsuzluğa işaret etmekte.

Şubatta 51,1 olarak kaydedilen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, mart ayında 51,5’e yükseldi ve ihracat pazarlarının talep koşullarında hafif bir iyileşme olduğunu gösterdi.

Bu iyileşme, Haziran 2024’ten bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti ve bu durum Türkiye’nin ihracat iklimindeki güçlenme trendinin 15’inci ayına ulaştığını gösterdi.

EN HIZLI ÜRETİM ARTIŞI SUUDİ ARABİSTAN VE BAE’DE

Orta Doğu bölgesi, mart ayında talepteki iyileşmeye önemli katkı sağladı.

Ankete katılan ekonomiler arasında en hızlı üretim artışı Suudi Arabistan’da yaşanırken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bu ülkeyi takip etti. Kuveyt’te ekonomik aktivite artarken, Mısır, Lübnan ve Katar’da zayıflık görüldü. Bu altı ekonomi, Türk imalat sanayi ihracat pazarındaki toplam payın yüzde 7 civarında.

EN BÜYÜK İHRACAT ALMANYA’YA

Türk imalat sanayi ürünlerinin en büyük ihracat pazarı olan Almanya, martta son 10 ayın ilk artışını kaydetti ancak bu artış oldukça hafif düzeyde gerçekleşti.

Birleşik Krallık ve Hollanda’da da üretim genişlemeye geçti. İtalya, İspanya, Polonya ve Yunanistan’daki ekonomik aktivite artarken, Fransa ve Romanya’da daralma devam etti.

Türk imalat sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan ABD’de, martta üretim üst üste 26’ncı ay büyüdü. Diğer Kuzey Amerika ülkelerinde ise zayıflık görüldü.

Ankete katılan ekonomiler arasında en keskin üretim düşüşleri Kanada ve Meksika’da yaşandı. Rusya’da ise ekonomik aktivite, beş aylık genişleme döneminden sonra martta hafifçe düştü.

Orta Doğu dışında üretimin en hızlı arttığı ülke, yedi aylık en yüksek büyüme hızına ulaşan Hindistan oldu.

Nijerya’da da belirgin bir üretim artışı gözlendi ve bu artış 2024 başından bu yana en yüksek hızda gerçekleşti.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker’ın açıklamalarına yer verilen haberde, Mart ayında büyük 10 ihracat pazarında genişleme kaydedildiğine dikkat çekildi.

Harker, “Bu gelişme, Türk imalat sanayi ihracatçılarına bir miktar iyimserlik getirirken, ABD’nin ticaret politikalarının durumu ve küresel pazarları nasıl etkileyeceği belirsizliğini koruyor.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Samsunspor Kombine Satışında Skandal

Samsunspor’un kombine bilet satışında POS cihazı olmaması, taraftarları zor durumda bıraktı.

Adıyaman’da 2025 Bal Fiyatları Açıklandı

Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği, 2025 yılı için bal fiyatlarını belirledi ve zorlukları vurguladı.

Bursa İş Dünyası Bursaspor’a 60 Milyon TL Destek

Bursa iş dünyası, Bursaspor için organize edilen toplantıda 60 milyon TL’lik destek açıkladı.

Rekabet Kurumu’ndan Mastercard ve Visa’ya Soruşturma

Rekabet Kurulu, Mastercard ve Visa hakkında yurt dışı işlemlerle ilgili soruşturma başlattı.

Enflasyon yükseldi piyasalar karıştı

New York borsası, haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından günü karışık seyirle tamamladı. Piyasalarda artan fiyat baskıları ve siyasi mesajlar yatırımcıların yönünü belirlemekte zorlandığını gösterdi. Kapanışta Dow Jones endeksi …

Dijital Ada KKTC için 100 milyon $’lık imza

Türkiye ve KKTC arasında imzalanan 100 milyon dolarlık projeyle bir yıl içinde KKTC’de 150 bin konut yüksek hızlı fiber internete kavuşacak. Türk Telekom’un kuracağı alt yapıyla KKTC ‘Dijital Ada’ olacak